2013

feb.: druif bekalken

maart: druif bemesten (paardemest): NB: niet doen als druif het niet goed doet

Mest:
Het voorjaar is een geschikte periode om de fruitbomen te bemesten. Doorgaans is het voldoende om per boom een kruiwagen vol verteerde stalmest of compost te geven in een cirkel van 1 meter om de boom, ruim om de stam doordat de haarwortels verder van de stam afliggen, zie de breedte van de kroon.


Kalkgift
November, na het verwijderen van de gevallen bladeren, is een goede maand voor een kaligift. Het duurt ongeveer 3 maanden voor de voedingsstoffen de wortels van de planten bereiken. Hierdoor vormt de boom 'stevig' hout en wordt de (bewaar) kwaliteit van het fruit beter. Voor organische meststoffen geldt dat ze nooit gelijktijdig met kalk gegeven mogen worden. Alle kalkverbindingen tasten humus aan, in minder of meerdere mate. Moeten we desondanks kalk geven, dan is magnesiakalkmengsel de beste keuze. Deze meststof tast het minste de werking van humus aan. Bovendien is het magnesiumgehalte voor veel gronden heel nuttig. Kalk heeft in de grond een ontzurende en structuurverbeterende werking en zo voor een beter microklimaat zorgen. Bovendien gebruiken de meeste planten ook een beetje kalk voor de opbouw van hun celwanden. Daarom mogen we kalk tot de voedingsstoffen rekenen.

Wanneer je in de herfst de afgevallen bladeren in de tuin gooit dien je in het voorjaar op de betreffende plek veel kalk te strooien daar het afgevallen blad de grond verzuurd.

Oogsten: boerenkool en andere kolen oogsten voordat ze gaan schieten
Aardpeer: nog oogsten in feb,, daarna niet meer.

Bron: http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Bemesting/bemesting
http://tuinhoekje.nl/verzorging/voorzaaien/