Boeken/websites‎ > ‎

Alys Fowler

Aanrader!
Onlangs (mei 2011)  heb ik haar boek: De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin gekocht, bij bol.com. Zij lijkt ook volgens permacultuur principes te werken, noemt het alleen poly gardening en Het nieuwe denken.
Erg praktisch en leuk om te lezen.
Ik typ een stukje over:
"Ik heb mijn tegendraadse ideeen over tuinieren lang voor mezelf gehouden. Ik plantte bloemen aan het eind van een bed met groente (nogal eigenaardiig), stond (in een moment van zwakte) toe dat de rucola doorschoot en liet klaver onder de komkommers groeien. Je moet het allemaal maar als experiment zien.
...
Waarom zou je planten die niet eetbaar of anderszins functioneel zijn in je tuin laten staan? Waarom vervang je de boompjes en struiken waarvan je maar korte tijd kunt genieten niet door fruitbomen, aalbessen en bosbessen?
Ik wil een mooie en productieve tuin met een mengeling van bloemen, fruit en groenten die samen een ecologisch systeem vromen, waarin ze hun voordeel kunnen doen met míjn inbreng en die van de natuur.
...
Continue oogst
Bij een gespreide oogst heb je gedurende het hele jaar voldoende afwisselende groenten. Om dit voor elkaar te krijgen moet je weten hoe lang het duurt voordat je gewassen volgroeid zijn. Sla is in ongeveer 12 weken klaar, bleekselderij na circa 18 weken (en dan kan je het beter stengel na stengel afsnijden dan ineens bij de stronk). De gemakkelijkste manier om een continu aanbod van snelgroeiende groenten (zoals sla, koolrabi, radijs en wortels) te krijgen is meteen een volgende lichting zaaien zodra de eerste is opgekomen...
Een tip tegen slakken: knip een kleine p[lastic fles in ringen. Maak een kartelrand aan de bovenkant en plaats ze om de jonge planten. De kartels vormen een soort prjkkeldraad. "
Een aanrader, ik heb al heel veel tips opgedaan!
Zie haar ook op video

Include gadget (iframe)