Bewaren en inmaken

Een eetbare tuin‎ > ‎Links‎ > ‎

zuurdesembrood met broodbakmachine

Zuurdesembrood bakken in broodbakmachine

500 gram molenmeel (tarwemeel)
200 gram zuurdesem
250 ml water
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel stroop of suiker

Weeg eerst het zuurdesem af en voeg daarbij het water en de helft van het meel.
Meng het tot een dikke pap en giet het over in het broodblik.
Daarbovenop de rest van het meel, het zout, de olie en de stroop.
Laat dit 15 minuten kneden met een bakprogramma.
Zet de bakmachine daarna uit. Je kan er nu andere ingredienten zoals krenten, rozijnen, pijnboompitten, haverzemelen, sesamzaad, stukjes nood, sucade aan toevoegen.

Laat het 4 tot 6 uur rijzen op kamertemperatuur (warme tochtvrije plaats)  in een licht met olie bestreken kom. Dek af met plastic folie of vochtige doek.

Haal hem nu uit de kom. Druk het deeg plat op een met bloem bestoven aanrecht. Als het deeg nog plakkerig aanvoelt: beetje bloem toevoegen.

Laat de lucht ontsnappen en laat het deeg 5 minuten rusten



Geef het deeg zijn vorm en laat 5 minuten rusten.

Dek af met plastic folie en laat 12 tot 15 uur rijpen in de koelkast.

Verwijder plastic folie, bestuif licht met meel en dek af met vochtige doek. Doe het deeg vast in het bakje van de broodbakmachine (de kneedhaak mag eruit!)
Laat 2 a 3 uur staan op kamertemperatuur. En als het nog niet goed genoeg gerezen is, nog langer. Soms 6 uur.


Mijn nieuwe broodbakmachine (Tefal Broodbakmachine OW3001) heeft een bakstand, waarin hij alleen  bakt, 1 uur lang. Ideaal!


De zuurdesemstarter bewaar je in een afgesloten pot in de koelkast.

Na 7 dagen moet je je starter onderhouden:
neem een schone pot van 900 ml met goed sluitende deksel
meng twee ruime eetlepels zuurdesemcultuur (1,5 dl) met 150 gram meel en 1,5 dl water. Het mengsel moet behoorlijk compact en niet te waterig zijn. Voeg anders nog wat meel toe.
Laat dit met een gesloten deksel minimaal twee dagen in de koelkast staan.  
Het is niet erg als er een laagje vocht op ontstaat. 

Mocht je langere tijd geen gebruik maken van de zuurdesemcultuur dan kun je hem invriezen maar gaat de kwaliteit wel achteruit. Wanneer die ontdooid is direct gebruiken, in verband met beperkte kwaliteit.

Comments