Tuintips‎ > ‎tuinbak‎ > ‎

wedstrijd

In Amersfoort wordt een wedstrijd gehouden: wie maakt de meest efficiente tuinbak:

Op de site staat:

Bedenk een eetbaar ecosysteem met een oppervlak van 1 m2 dat met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk een zo groot mogelijke opbrengst heeft.


De wedstrijd begint op 21 maart 2012. Alle deelnemers krijgen de beschikking over 1 m2 (betegeld) oppervlak op het terrein van de War, en – indien gewenst – water- elektriciteit-, en internetaansluiting. Op 21 maart 2013 worden de deelnemers beoordeeld op de volgende criteria:

  • opbrengst: kwantiteit, diversiteit, oogstspreiding door het jaar heen, calorische waarde...
  • voetafdruk: arbeid, water, (kunst)mest, materialen, elektriciteitsverbruik, ...
  • ontwerp: esthetiek van de tuin en/of installatie, bijgeleverd recept, ...
  • bijzonderheden: bijvoorbeeld of het iets vervangt dat in de toekomst een probleem geeft (granen, rijst,...), resistentie tegen ziektes, ...

Beschikbaar zijn IBC containers (plastic vaten met 1m3 inhoud), Amersfoortse zandgrond en compost. Ook kan gebruik gemaakt worden van de faciliteiten van FabLab Amersfoort. Het staat de deelnemers vrij om andere materialen en grondstoffen te gebruiken (bv hydrocultuur, ledverlichting, square foot gardening mix etc) zolang maar bekend is wàt er gebruikt wordt zodat aan het eind een redelijke inschatting kan worden gemaakt van de totale voetafdruk.

De tuintjes zijn het hele jaar door m.b.v. een webcam te volgen op internet. Op vaste tijden is het terrein open voor de verzorging van de tuinen.
Comments