Volkstuin De Smalle Steeg

Sinds eind 2010 nam ik de volkstuin van Miquel, op de Smalle Steeg, over. Hij heeft deze tuin al 3 jaar in gebruik als permacultuurtuin. Ik maakte er filmpjes op 11 juni 2009. Zie:
https://sites.google.com/site/eetbaretuin/Home/permacultuur

Bij de overdracht op 17 oktober 2010 vertelde hij over de planten die achterblijven:

  Mierikswortel:
houdt insectenplagen tegen; vooral geplaatst ter bescherming van de fruitbomen. Daar staat ook vaak Luzerne (alfalfa) als stikstofbinder.
 Olijfwilg, bindt stikstof. Vruchten.Verliest blad. Hij is nu aan het bloeien, dus niet snoeien nu. Hij kan wel gesnoeid, evt in maart
Aan de westkant staat nog een groenblijvende bonte olijfwilg, met rode eetbare bessen. Hij staat solitair. Beter niet snoeien. Of in de winter (nov - maart)
 
 Look zonder look: heeft zich al flink uitgezaaid: je ziet het overal terug.




 
Veldsla: nu eten, eventueel in voorjaar verplanten. Nu mooie bodembedekker.

 
maarts viooltje: eetbaar als sla, maar wat stug blad. Paars bloemetje. Primair neergezet als bodembedekker.


Geneeskruid en parfumleverancier
  Appelmunt. Er liggen tegels omheen tegen het woekeren. Goede bijenplant.
  
Eetbare zuring: spinaziezuring

 
 
Uit wikipedia
Luzerne kan het hele jaar ontkiemen, zodat Alfalfa het hele jaar verkrijgbaar is. Alfalfa kan op dezelfde manier worden gebruikt bij de voedselbereiding als taugé, een andere bekende spruitgroente.

Zoals andere soorten uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) heeft de plant het vermogen om met behulp van stikstofbindende bacteriën stikstof te binden, zodat het proteïnerijk voedsel kan produceren onafhankelijk van de aanwezigheid van stikstof in de bodem.

Het wortelt diep.

Miquel heeft er een uitgegraven en de stikstofbolletjes echt gezien. Dit werkt dus echt! Dat gold niet voor alle zogenaamde stikstofbinders.



Egyptische stengelui. Zolang het niet onder de 10 graden vriest, kan je de hele winter de holle groene pijpjes oogsten. Vanaf de herfst.

http://i120.photobucket.com/albums/o175/compostmeester_bucket/blog%20sennet%20groententeelt/egyptischeui.jpg


 
 
Muskuskruid
 In 3en verdeelde bladeren.Staat er 2 jaar, maar Miquel vraagt zich af of het wel echt een vaste plant is.
 
 
Citroenmelisse
 
 
blad eetbaar, wortel ook. (Miquel at nog alleen het blad); zaait zichzelf goed uit.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Teunisbloem

Medicinaal: olie uit de zaden.


Eenjarige teunisbloem (naast kas tussen aardbeien), eromheen veel veldsla: mooi als bodembedekker.
Allen het 1e jaar bedekt hij de bodem; het 2e jaar gaat hij de lucht in.


 Lavas: 

Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderijachtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpottensaladessauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven.
 
 


 Galega:

http://www.ergogenics.org/galega3.html
Galega is een overblijvende plant die groeit op vochtige grond, op beschutte plaatsen. Hij wordt tot een meter hoog en bloeit in augustus. Daarna krijgt hij platte, bruine zaden van drie centimeter lang. Tijdens de bloei en de zaadvorming wordt de plant giftig, als het zenuwgif galegine zich vanuit de wortels door de hele plant verspreidt. 

Miquel: stifstofbindend, inheemse plant

http://www.transitiecultuur.nl/blog/wp-content/uploads/plantendatabase-permacultuur.pdf
Geitenverdriet. Blad gekookt eetbaar.

Hij staat er pas 1 jaar. 

Er staat er ook een naast de kas, tussen de aardbeien.

 

 Rapunzelklokje: staat er ook pas sinds dit jaar. Veel klokjes zijn eetbaar.

wikipedia:

Het rapunzelklokje is al vanaf de Middeleeuwen een bekende rauwkostgroente. Wortel en blad zijn te eten als rauwe groente in salades. De smaak van de wortel lijkt op radijs, maar dan zoet en opvallend zacht. Het blad is fijn en neutraal van smaak.

In de Middeleeuwen haalden mensen de groente vaak uit het veld. Ook gebruikten artsen de groente voor medicinale toepassingen. Vandaar was het rapunzelklokje geschikt om te verwerken in een medicinale bermsalade.


 
 Kaukasische spinazie, klimplant. Langs hek. Daar staan verder geen klimmers meer. Miquel nam de andere klimplanten mee.
Deze komt van de cursus van Elzo.

ofwel rankspinazie:
http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&pid=129&page=14

De plant is volledig winterhard in ons klimaat. In de winter terug trekt deze plant zich terug in wortelknollen om het jaar erna weer uit te lopen in het voorjaar. De plant wordt 3m. hoog en in het voorjaar en in de voorzomer wordt het blad geplukt en gegeten gelijk spinazie. Deze meerjarige eetbare klimplant lijkt een interessante kandidaat voor permacultuursystemen in Nederland.

Miquel:  hij had moeten klimmen, maar heeft dat hier niet gedaan; hij bleef op de grond. Hij bedenkt wel de bodem heel goed.

Er staan bosaardbeitjes naast;
 

 Schorseneren
 
 Haverwortel, had Miquel nog gezaaid.
In het voorjaar oogsten als wortel.
http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?3384

De teelt is hoofdzakelijk voor de wortels. Deze zijn ruig "behaard" en hebben soms wat vertakkinkjes (wegsnijden). De Britten vinden dat de smaak ervan iets van oesters heeft, vandaarvegetable oyster. Wij vinden dat niet. Haverwortel is goed uitwisselbaar met deschorseneer, zij het dan dat deze laatste een langgerekte pen is en de haverwortel een taps toelopende wortel.

Volgens ingewijden is het blad ook eetbaar. In de sla, en - zoals bij ook bij het blad van veel andere groenten staat - 'als spinazie'. Dat hebben we nog nooit gedaan.

 

[2] & [4] Hebben het erover in de late herfst het loof weg te snijden en de plant aan te aarden, d.w.z. een heuvel(rug) erover maken. Dan wel om de wortels als witlof in te tafelen. Om in het voorjaar de jonge scheuten te oogsten. (Dat hebben wij nog niet gedaan, meestal is al onze groente op aan het einde van de winter.)

Dus na het schillen in gezuurd water leggen. Wij schillen zowel de schorseneer als de haverwortel onder water met en ouderwetse maar o zo goede dunschiller, in een (spoel-)bak met water en een scheut citroensap. Zo voorkomt u ook plakhanden.


 
 Ook naast kas en naast Teunisbloem:meerjarige lupine: bindt stikstof

Het wordt wel een meter hoog. Ik zou eventueel de aardbeien kunnen verzetten naar waar nu de kas staat. Dat is wellicht ook beter grond. 
 
 Knoflook tussen de aardbeien. Staat overal en zaait zich uit. Het is wel van dezelfde plant, Miquel weet niet of dit door werkt en daardoor genetisch te eenzijdig is. 
Het zijn wel kleinere knolletjes, maar er is zoveel! Je kan altijd wel knoflook oogsten.
 
 smeerwortel: tussen kas en paadje naar kantine.
Hier zat vrij veel kweek, bewust daarom de smeerwortel neergezet.
 
 Snijbiet op eenjarigen-veldje. Laten staan en in de vroege lente oogsten.
 
 Palmkool: naast snijbiet. Hij heeft er 3 a 4 plantjes van gekregen. 
Beetje laat gezet, maar M. merkt bij permacultuur dat kolen (en ook mais) het minder goed doen dan in het 1e jaar. M. heeft wel met grond geworsteld.

 
 De grote links (1) is welsh onion; bij 2: egyptische stengelui. (er staat een wit kaartje bij)
Zie ook: 

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/stengelui-een-makkelijke-groente/
 
 Kliswortel (achter de druif, op erfgrens).
Goede groenbemester. Daarnaast russische en gewone smeerwortel.
 
 Boerenwormkruid: goede compoststarter.

Onder de druif nog veel oregano.

 
 Op kruidenberg:
dragon

 
 Paarse salie.
M. nam stekjes, en hoop dat ze het doen; anders neemt hij alsnog de plant mee.
 
 Bonenkruid.
 
 Hertsmunt.
Erachter nog een munt die vrij wild groeit en in de perken gehouden moet worden (achter grijze salie).


 
 Vrouwenmantel, een plantje nog.(beetje door de woekerende munt bedekt)
 
 Wang Tie (???) Chinese geneeskrachtige plant (wortels), vlinderbloemige. M. heeft hem zelf ook. Hij doet het goed, maar weet niet in hoeverre hij winterhard is.
Ik moet hem nog inmulchhen met stro oid. 
 
Hysop: kruid voor soep ed.
Citroenkruid: niet voor de thee (bitter); ruikt lekker, vaak afsnoeien

  kleine rozemarijn: evt toedekken
 
 Jostabes, op kruidenheuvel; zelfde als naast kas. Lekker: kruising tussen kruisbes en zwarte bes.


 
 Jonge blad van cichorei
 
 Bieslook, mooie plek vanwege:  schaduw: zorgt ervoor dat hij niet zo snel gaat bloeien. Je krijgt meer blad.
 
 Valeriaan, staat er wel meer:
wortel is geneeskrachtig; groenbemester: neemt fosfor op uit de bodem. Goed voor de composthoop.

Daarachter waarschijnlijk rode bes (heeft nog geen bessen gegeven, staat er pas kort.)
 
 
Bergels: wordt 3 meter hoog; bindt stikstof.

Ernaast uitkijken met wat ik er wil zetten omdat er onuitroeibare wilde bramen zitten + akkerwinde.  Die zitten ook onder het pad met de buurman. M. heeft al eens een poging gedaan om ze uit te graven, zonder succes. Dan moet je ook het pad bij de buurman uitgraven.
Gewoon maar blijven trekken. 
M. heeft ook al stenen tegen de rand gezet. 2 a 3 keer per seizoen trekken.


M. stelt voor hier een rijtje mais oid of zonnebloemen te planten. Hier was een oude composthoop. 
Hij had een stellage gemaakt voor kiwi oid.

 
Lage frambozen: bodembedekkend.

M. was van plan 2 kiwis te zetten langs stellage, maar de ene ging dood.
 
 Peer.
Onder de oost indische kers zit nog: galega, mierikswortel, bieslook, alfalfa/luzerne, een hele lekkere kruizemunt, aardbeien.
In een vierkant stuk aan voorkant zitten bolletjes in de grond van: Kamasha kamash, meerderjarig
Noord amerikaanse indianen eten hem als een soort aardappel.

Het betreft een grote bol en daaraan vast komen kleine bolletjes. Je kan de grote bol oogsten en de kleine weer uitzetten.


  Over de composthoop: doe vooral op de enkel jarige bedden compost.
 
1: sint janskruid
2. Kiwi: staat er al 2,5 jaar maar doet haast niets. In de gaten houden en eventueel wegdoen.
3. thijm. 

Aan de linkerkant staat ook nog een kiwi maar die lijkt al dood.

 
 Tsi, heel pittig, niet lekker. 
M. gebruikt het als bodembedekker in Keeken, niet meer om te eten. Het woekert.
 
 ten zuiden van tsi: penningkruid, wrs ook eetbaar: het zijn maar 2 plantjes, goede bodembedekker. Het is een moerasplant, naast de vijver is het goed vochtig.
 
 Echte heemst; geneeskrachtig, blad eetbaar, wel harig.  Wortel te eten als marsh mellow. Veel materiaal voor composthoop: 2 keer per jaar snoeien. Geef beschutting. Zaait zichzelf uit.



 
 zou schorseneer kunnen zijn.
 
 Een waterplant, een moerasplant, met eetbare wortels. Kan een woekerplant zijn. Even aankijken. Dat (eetabre wortels, geldt voo rheel veel waterplanten.
 
Onder stellage achter de heemst.
Zwaardbladig goudveld? (niet goed verstaan): goede bodembedekker.
Hij heeft een schaduwrijk plekje nodig en evt een natte plek.
 
 Venegroen; moerasplant. Medicinaal, eetbaar; goede bodembedekker. Gaat snel.
 
 Roomse kervel, meerderjarige kervelplant; smaakt hetzelfde als kervel, beetje anijsachtig.

Staat ook naast aardpeer ergens aan de noordkant.

 
 Vijver: er staan nu planten in, daardoor minder last van algen. Nu wel zelf blaadjes eruithalen.
Nog geen kikkers, wel kikkerdril geplaatst.

M. er zitten ook al wat waterslakjes in. Er zit ook watermunt in. Maar let op, dahet kan dat watermunt kruist met pepermunt.
 
 Echte guldenroede.
Voor de bloei, medicinaal
 
 M. had hier op de hoeken Japanse wijnbes staan, maar heeft die meegenomen. 
Die plaatsen zijn nu vrij. Kiwi kan.
 
 Kleine pimpernel: een van de weinige planten in de winter waar je nog van kan eten: blad. 

Links daarvan de ruimte achter de composthoop: rabarber. M. nam er van mee, maar er staat nog genoeg achter. Het is zeer goede grond vanwege de composthoop die er aan grenst.
Achteraf had M. liever hier meer smeerwortel gezet zodat je dat gelijk bij de hand heb als je compost maakt.

Aan de rand met buurman zit zevenblad. M. heeft het wel eens uitgegraven. Je krijgt het nooit helemaal weg.

Aan rand bij paadje staat ook maarts viooltje. En ook een cichorei.


 
 Canadese guldenroede (goed zoeken, wit bloemetje): goede bijenplant en geneeskrachtig.
Het lijkt wel een rommeltje door oostindische kers, maarts viooltje, zevenblad.
M. had hier een boompje gezet en de pimpernel achter het boompje gedacht. Maar het boompje ging dood.
 
 Chinese bieslook. Het lijkt op prei. (zaad van Vreeken)
 
 Tiarella bodembedekker
 
 Zuring, misschien spinaziezuring: weghalen.
 
 Wintergroene olijfwilg; hiernaast staat bewust de valeriaan. De olijfwilg gaf nog geen besjes. 
Hij zou moeten bestuiven met de niet wintergroene. 
Hij zou de wind moeten tegenhouden. Maar dan moet je er eigenlijk 2 hebben.

Als je het opnieuw zou doen, zou je er misschien een heg zetten. De aardpeer staat nu achter en veroorzaakt geen schaduw voor de rest. 

Deze staat er nu al 3 jaar en moet je niet meer verplaatsen.
 
 Aardpeer: 
Aardpeer: oogsten van begin november tot einde februari.
in de winter geeft hij geen bescherming.
 
 Brave Hendrik, meerderjarge spinazie achtige. Nu heftig van smaak, in het voorjaar zal hij beter smaken. Ernaast alfalfa en bieslook

 

 Moederkruid, geneeskrachtig. Staat naast de zwarte bes (kleien besjes); aardbeien  eronder
 
 De smeerwortel moet hier wellicht weg, hij groeit over de gele afrodil heen.
Je kan de wortel eten. Hier staat roomse kervel bij. 
Er staat ook gewone kervel. Verschil is moeilijk te zien,
 
 Bij hekje frambozen: gekweekte molsla (bladeren kan je bleken evt)  en her en der knoflook.
 
 Dropplant: blad; meegekomen van Jeroen uit Gennip.
 
 Zeepkruid (naast kas) om je handen mee te wassen.

Comments