Vruchtbomenmengsel: zaaien vanaf half mei

Apiaceae (schermbloemenfamilie)
 Aardkastanje

Aardkastanjes smaken zeer goed, de wortel/knollen kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. De smaak lijkt op die van gepofte tamme kastanjes. Ook de zaden en bloemen kunnen als kruid gebruikt worden. De Bunium Bulbocastanum staat op de rode lijst en behoort tot de bedreigde en zeer zeldzame planten in Nederland. Alleen in Zuid Limburg komt de Aardkastanje sporadisch voor in kalkgraslanden. De plant is te herkennen aan zijn specifieke bladvorm, namelijk driehoekig, twee tot drievoudig gevederd. De knolvorming is heel plotseling en vrijwel geheel rond.  In de herfst sterven de bovengrondse delen af en overwintert  de overigens winterharde knol. Vegetatieve vermeerdering is heel goed mogelijk door splitsing van de worteldelen in het vroege voorjaar als de plant begint uit te lopen. 

Vermeerdering uit zaad is mogelijk maar om enigzins acceptabele kiemgetallen te krijgen dient er een koude stratificatie plaats te vinden. Stratificatie betekent letterlijk in lagen brengen. Je brengt de zaden tussen laagjes vochtig papier en plaatst ze gedurende lange tijd bij een zeer lage temperatuur. Hierdoor wordt feitelijk het embryo langzaam wakkergeschud uit zijn kiemrust. Er zijn veel verschillende vormen van kiemrust. Thermodormancy oftewel koude/warmte kiemrust is een perfect getimed overlevingsmechanisme waardoor het zaadje "weet"  dat het na een koude winterperiode in het voorjaar moet ontkiemen. Om tot dat punt te komen heeft het metabolisme een langdurige  koude tricker nodig om metabolische processen in het voorjaar, als de eerste zonnestralen de bodem verwarmen, op gang te brengen.

NB: geen knolvenkel in de buurt van anderen uit deze familie van schermbloemen   
Amaranthen   Amaranth, biet, brave hendrik, melde, snijbiet, spinazie, zeekraal
 
 Brave Hendrik: 

 een zeer oude inheemse groente. De naam is ontstaan door het feit dat het een meerjarige plant is, waarvan je steeds kan plukken. De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt om kippen te mesten, en wordt daar 'Fette Henne' genoemd. De wortels worden ook wel gebruikt tegen hoest bij schapen. 

De Brave Hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geürineerd wordt. 

Voor de teelt van de Brave Hendrik moet er in de lente in goed losgemaakte grond worden gezaaid. De plant wordt 15 tot 60 centimeter hoog en bloeit van mei tot augustus met een vrij korte, sterk vertakte bloeiwijze. Het blad en de jonge scheuten kunnen worden geoogst. 

Totdat spinazie met zijn grotere blad populair werd, was Brave Hendrik een veelgezochte, wilde groente. De bladeren zijn te gebruiken als spinazie, rauw en gekookt en de scheuten kunnen als asperge bereid worden. De thee wordt gebruikt tegen darmstoornissen.

 Look bieslook, knoflook, ui
Klimkersfamilie oost indische kers
  
 kaasjeskruid, stokroos
Geneeskrachtig: http://www.astrologie.ws/kruiden/kaasjeskruid.htm
 
 Stokroos:
wordt 1 tot 1.5 meter hoog, snoeien kan 3-4 jarige plant geven


 
 Kaasjeskruid: bloemen eetbaar
 Composieten afrikaantje, andijvie, cichorei, roodlof
 
 
Cichorei
Zie: http://www.natuurlijkerwijs.com/cichorei.htm
Je kan er witlof van maken:
Om witlof te kweken, wortels in de herfst opgraven, bladeren tot 25 mm afsnijden en 25 mm van de wortel. Goed begraven in zanderige compost en water. Laat er geen licht bij komen en zet dit in een kelder of garage. Witlof kan binnen 3-4 weken gegeten worden.
 

Roodlof: Groenlof kan gezaaid worden vanaf half mei tot einde juli.
Groeit op eerder arme bodem. De bladeren van groenlof zijn vrij bitter en worden gestoofd. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes waaraan het dan een pittige smaak geeft. Radicchio is decoratief en smaakgevend in slaschotels. Ook hier is de ietwat bittere smaak, typisch voor planten van het geslacht Cichorium aanwezig.

Radicchio en groenlof worden heel dikwijls als nateelt geteeld op het perceel van de bladgewassen, of als nateelt na een groente die een niet al te rijke grond nalaat zoals vroege aardappelen of erwten.

Groenlof en Roodlof zijn schietgevoelig. Te lage opkweektemperaturen veroorzaken bloei. Het zijn oorspronkelijk typische herfstgroenten. Nieuwere selecties maken het echter mogelijk radicchio te zaaien vanaf begin april (en deze vroege vorm uit te planten onder afdekking) 
   
   

Comments