maart

Eind feb. of begin maart: voorzaaien:
Stamdoperwt Kelvedon Wonder: (Bd kalender: 27 of 28/2 of 1/3) Een middelvroege, half hoge (60 cm), kreukzadige doperwt. Kan evt. zonder gaas worden geteeld. Deze doperwt geeft een grote oogst van kromme peulen. Geeft de bekende zoete doperwtensmaak en is zeer geschikt voor de vriezer. Voorzaaien onder glas vanaf half januari voor een vroege oogst. Voorgezaaide planten afharden en eind maart uitplanten. In de volle grond op regels zaaien voor een latere oogst op regels van 40 cm met om de 10 cm een erwt.

NB:  voorzaaien erwten: 
Week de zaden bij voorkeur enkele dagen voor in een beker met water.
Dit versnelt de kieming waardoor een groeivoorsprong van een week mogelijk word!
Maak een zaaiteiltje of enkele potjes klaar met een luchtige zaai en stekgrond.
Dit houd in dat er een hoeveelheid zand en onbemeste bestanddelen worden toegevoegd.
Vul de potjes en maak kleine plantgaatjes.
Hierin worden de zaden geplant om vervolgens te gaan kiemen.
En gouden regel hierbij is “zaai net zo diep als de zaden groot zijn’.
Dit wil zeggen dat je de erwten lichtjes in de grond drukt (2 cm).
Plaats hierna de zaaiteil of potjes op een temperatuur van 10 tot 15 C°.

Kiemen
erwten zaaienNa enkele dagen tonen de eersten al een teken van leven.
De eerste zaailingen gaan hierna snel groeien.
Bij het opkomen van de jonge plantjes is het belangrijk dat vogels niet bij de kiemende zaden kunnen.
Dek indien nodig de teiltjes of potjes af met een net, want vogels lusten de gekiemde zaden!

Tip: combineer met snijbiet: snijbiet aan andere kant van het gaas

Voorzaaien tuinbonen: ook deze 1 nacht in water weken, zie verder: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/tuinboon/tuinbonen_telen.htm

Voorzaaien sperziebonen/snijbonen en combineer met aardappelen:
Tip: http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/59065-de-eetbare-tuin-voor-sier-en-oogst.html
  • In het midden van vier stokken een aardappel poten
  • Zodra aardappelen boven de grond komen, de aardappelen met nieuwe aarde bedekken en later eventueel met gemaaid gras;


Zaaien in de koude grond: 

Wortelgewassen: 
 
 Worteltjes (tot begin juli)
  
 
  

 Haverwortel:
is een leuk oud wortelgewas, met een smaak die het midden houdt tussen oesters en asperge. Andere namen ervoor zijn paarse morgenster en boksbaard. 

Ter plaatse zaaien van maart tot mei en oogsten van de late herfst tot laat in de winter. De wortels zijn vorstbestendig. De plant bloeit mooi paarsblauw, en de bloemknoppen zijn ook eetbaar. 
  Radijs (gemengd met traag kiemende soorten zodat herkenbaar is waar gezaaid is)
  Prei
  Ui
  Capucijners tot half mei


Binnen voorzaaien: 

Boomspinazie: zie: http://www.wieringerakker.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=298&Itemid=45
Deze plant wordt reusachtig groot en kan zelfs als windhaag dienen. Is in westeuropa inheems en doet het hier dus uitstekend. Het is een plant die zich zelf rijkelijk uitzaait. Levert een spinazie van uitstekende kwaliteit en ook zijn de jonge bladeren uitstekend in salades te verwerken.
 
Bieten:
Bieten kun je voorzaaien bij 15 graden en in maart onder koud glas of in april in de volle grond planten.

Veel soorten hebben zaden in clustertjes van drie, hou de sterkste plant over. Zaai later in het jaar ter plaatse op rijtjes.
Geef bieten, zeker op zandgrond, voldoende water.

Bieten doen het goed in potten. Snij af en toe een paar blaadjes af voor door de sla. Haal voor de oogst steeds de grootste knol uit de grond zodat de buren zich verder kunnen ontwikkelen.
 
 Capucijners
Binnen: een onverwarmde kamer in het volle licht gaat dan het beste. De kiemduur is dan nog wat korter. Kapucijners kiemen, afhankelijk van de zaaitemperatuur binnen zo'n anderhalf tot 3 weken. Als je binnenshuis voorzaait, bedenk dan wel dat de overgang van het warme huis naar buiten best groot kan zijn; probeer de zaailingen af te harden door ze een week of zo overdag buiten en s'achts binnen te zetten, of gebruik de onverwarmde kas als "tussenstation". Breng in ieder geval geen zaailingen over van binnen naar buiten als het heel koud is, vriest, etc.

Ook bij het uitplanten zul je de de jonge zaailingen nog moeten beschermen tegen vraat; met een net of vliesdoek. Als de zaailingen zo'n 25 centimeter hoog zijn kun je het beschermmateriaal meestal wel weg halen. Maar bedenk wel dat op het moment van oogsten de peulen en doperwten weer erg in trek zijn bij vogels. Hier gebruiken we eigenlijk altijd een net en dat laten we tot aan de oogst gewoon zitten, je kunt kapucijners vroeg oogsten (en het net dan weer voor iets anders gebruiken), en het is wel zo veilig zo :-)
Buiten: in onverwarmde kas
Snijbiet
Voorzaaien april-mei, oogst juni - september.
Of einde zomer direct in de volle grond
Vochthoudende, voedzame grond
 Gebruik blad als spinazie, stengels als bleekselderij

Zaaien vanaf februari onder glas en vanaf maart tot augustus in de volle grond. De teeltwijze, bereiding en smaak komen overeen met raapstelen. Na te zijn afgesneden groeit het snel weer aan, dus meerdere malen oogstbaar.

Het is dichtgezaaide kool. Het blad of het nu jong is of iets ouder kan gestoofd worden gegeten. De oogsttijd valt ongeveer twee maanden later, dus van april tot en met oktober. Dun uitzaaien op regels en niet uitdunnen. Oogsten als het gewas 15-20 cm hoog is. Het blad en de bladstelen kunnen in z’n geheel gegeten worden (in salades of gestoofd). Heeft een pikante spinazie smaak. Geschikt voor alle grondsoorten.

Snijmoes is de groep die het beste bestand is tegen koude weersomstandigheden. Het zaad zal ook al kiemen bij vrij lage temperaturen. De vroegste teelten worden dan ook best met deze groep gedaan. Een gekend ras is “Blauwe Groninger”. Dit gewas heeft groene bladeren met paarse bladnerven en is bestand tegen vorst. Bij deze soort wordt wat meer ruimte tussen de rijen gehouden, namelijk 20 centimter. Behoort tot de soort Brassica napus (koolraap, koolzaad). Deze groep is nauw verwant aan het bladgewas “Russian Kale”. Meer over raapstelen
Brave Hendrik: scheuren, verplaatsen, deel bleken door er een pot over te zetten: eten als asperge. Zie: http://www.tuinkrant.com/artikel/minder-gekende-groenten-aardbeispinazaie-bindsla-boomspinazie-brave-hendrik-daslook-savanna-
 Krulmalva
 
Zachtgroene, enorme, malse bladeren, heerlijk in rauwkost. Tot 2m hoog.
Ook de jonge bloem- en zaadknoppen zijn eetbaar.
Zaaien in april, de plant zaait zichzelf uit.
   Venkel
Aromatische zaden heerlijk in thee, in warme gerechten, in brood. Zachte anijssmaak
Tot 2 m hoge vaste plant. Vlinderplant. 
Zaaien april - aug. Zaadoogst sept. - okt.
 Peterselie
Onder glas zaaien of buiten(vanaf maart).
Kiemduur: 3 weken.

Amsoi "Red Giant': mosterdkool
Zaaien onder glas vanaf maart of rechtstreeks in volle grond van half juli tot begin september. Plantafstand 20 x 20 cm. De planten verdragen goed vorst. Amsoi is een losse bladkool met een pittige smaak voor gebruik in salades of in de wok. Als men niet te diep snijdt kan men meerdere keren oogsten.

 
Snijbiet
Voorzaaien april-mei, oogst juni - september. Of einde zomer direct in de volle grond
Vochthoudende, voedzame grond

Gebruik blad als spinazie, stengels als bleekselderij


Comments