sla mengsel voorjaar

Voorstel:
 
  
 
Tuinmelde: groene tuinemdel Atriplex hortensis (de wieringerakker + de godin)
De zaaiperiode strekt zich uit van half maart tot eind augustus.

Sierlijke oude bladgroente met zachtgroen, heerlijk mild blad. Voor rauwkost of spinazie. Tot 1m hoog

alt.:

Zaai ter plaatse in rijen op 20 cm afstand, 1 cm diep, daarna uitdunnen op 3 cm, om na vijf weken als jonge en zachte snijgroente te oogsten. 
Of zaaien in rijen op 35 cm en later het jonge groen dunnen (oogsten) om grote planten te bekomen, waarvan u regelmatig alleen de jonge bladeren en groeitoppen oogst. Tuinmelde schiet snel door, zaai een kleine hoeveelheid in één keer. 
Laat de grond tijdens de teelt niet droog worden. 
Zwarte bonenluis en valse meeldauw zijn ziekten die ook bij tuinmelde kunnen voorkomen. 

Barbarakruid of winterkers (de godin)
Kruisbloemige

Vreeken: Babarakruid wordt steeds meer ontdekt als ideale wintersalade. De pittige tuinkerssmaak (‘s zomers pittiger dan ‘s winters), het hoge vitaminegehalte en de ongelofelijke vorstbestendigheid maken het tot een topper om te mengen met bijvoorbeeld winterpostelein en veldsla. Laat ze het volgende jaar lekker in de bloei schieten: de gele trosjes bloemen zijn erg sierlijk en de plant kan zich eventueel uitzaaien…

Zaaien vanaf half maart tot september rechtstreeks in volle grond. Plantafstand 20 x 20 m. Het vers blad geeft een pittige smaak aan salades en vlees. Verdraagt vrij goed vorst.
 
 Bosuitje

maart, april
 Rucola
Maart, april. Zaait zichzelf uit. Pittig blad. Eetbare gele bloempjes
 
Cichorei Catalogna

Rechtop groeiende cichorei met lange 'getande' bladeren. Ze groeien in trossen van lange, witte gesteelde bladeren die een lichte bittere smaak hebben. De jonge bladeren zijn lekker in salades en de rijpe bladeren zijn lekker als ze gekookt worden.

Over 2 soorten chichorei (sla- en lof soort): http://www.freewebs.com/ruudendiana/cicchorei.htm 
 

 
Raapstelen
Onder glas: jan en feb.
Vanaf maart tot augustus in volle grond
Het jonge blad van circa 20 cm oogsten
 
Spinazie zuring: uit: de wieringerakker
Zaaien in april, bij voorkeur in augustus. Oogst in herfst en vroege voorjaar
De Spinaziezuring heeft bredere bladeren dan de veldzuring.
Het heeft een zacht-zure smaak.
Vroeg in het voorjaar kan er al geplukt worden. Het gaat ook om de jonge bladeren.
De oude bladeren zijn  minder geschikt om te eten omdat er dan teveel oxaalzuur in zit. 
De spinaziezuring is te eten als gewone spinazie, maar fijngesneden blad kan ook heel goed door een omelet.
Het kan ook door soepen of vers kleingesneden over salades.


Comments